Winterprogramma Museum Het Leids Wevershuis – Concert Nico van der Meel en Arjen Verhagen


Evenementgegevens

  • Datum:

Van november 2019 tot en met februari 2020 vindt een serie concerten plaats van volksmuziek door de eeuwen heen, georganiseerd door Sonja Cabalt. De uitvoeringen worden verzorgd door vooraanstaande musici. Elk concert is te koppelen aan een bewoner van het wevershuis, die destijds naar deze muziek geluisterd zou kunnen hebben! Daarnaast zijn er een aantal lezingen over de volkscultuur wat betreft eetgewoontes, architectuur en kleding. (Zie voor de overige concerten en lezingen de agenda.)

Zondag 19 januari 2020 –  Late Renaissance 16de eeuw    

Nico van der Meel (zang) en Arjen Verhagen (luit)

Er zijn 3 uitvoeringen van ca een half uur:

  • 13.30 uur
  • 14.30 uur
  • 15.30 uur

Een duo dat liederen uit een liedjeshandschrift uit de 16de -eeuw van de Leidenaar Antonis van Butenvest en een weverslied van Karel van Mander gaat uitvoeren.

http://www.nicovandermeel.nl/

http://www.arjenverhage.com/about

Link met het Leids Wevershuis:

De oudst bekende bewoner van het pand is Cornelis Janszoon, linnenwever van beroep. In 1561 weefde hij er al zijn 23m linnen per week in de onverwarmde werkplaats aan de voorkant en woonde erachter in een zogenaamd 1-kamer woninkje, met stookplaats én keldertje.

 

Over Nico van der Meel

Hoewel Nico van der Meel hoofdzakelijk bekend is als zanger van oude muziek, heeft hij toch een breed concertrepertoire opgebouwd met muziek van de 16e tot en met de 20e eeuw. Hij trad op onder dirigenten als Gustav Leonhardt, Nikolaus Harnoncourt, John Eliot Gardiner, Jan Willem de Vriend, Jos van Veldhoven, Peter Schreier, Helmuth Rilling en Sir Colin Davis. Hij geniet internationaal grote faam voor zijn vertolkingen van de evangelistenpartij in de Passionen van J.S.Bach.

In de jaren 1989 tot 1996 nam hij deel aan concert-tournees en cd-opnamen van Bachs Hohe Messe en, als evangelist, van Bachs Johannes en Matthäus Passion door het Orkest van de 18e Eeuw, geleid door Frans Brüggen. Deze opnamen zijn uitgebracht door Philips Classics. Op talloze andere cd’s met oude muziek is Nico van der Meel te horen; zie ook de discografie op deze website.

In Nederland was Nico van der Meel op alle belangrijke podia voor kamermuziek te horen, maar ook in Duitsland, Spanje en Frankrijk gaf hij liedrecitals. Bij zijn recitals werkt Nico van der Meel o.a. samen met de pianisten Dido Keuning en Leo van Doeselaer. Er zijn cd’s van hem verschenen met vroege liederen van Hugo Wolf en met liederen van de Nederlandse componisten Johannes Verhulst, Leander Schlegel en Constantijn Huygens.

Op het gebied van opera was Nico van der Meel onder meer te horen en te zien als Alfred in de Fledermaus van Johann Strauss, Sellem in Stravinsky’s The Rake’s Progress, Pedrillo in Mozarts Entführung aus dem Serail onder leiding van Christopher Hogwood, Don Ottavio in Mozarts Don Giovanni gedirigeerd door Arnold Östman (opgenomen door Decca L’Oiseau Lyre) en Camacho in Mendelssohns Die Hochzeit des Camachomet Anima Eterna geleid door Jos van Immerseel (opgenomen door Channel Classics).

Nico van der Meel is lid van het ensemble Camerata Trajectina, dat geldt als de pleitbezorger van de Nederlandse muziek van de Middeleeuwen tot de Gouden Eeuw. Met deze groep werkte Nico van der Meel mee aan 18 cd-producties. In samenwerking met Louis Peter Grijp werkte Nico van der Meel de afgelopen jaren aan de reconstructie van het Maastrichts Liedboek uit 1554, hetgeen moet leiden tot een publicatie in de reeks Monumenta Musica Neerlandica van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Muziekgeschiedenis.

Nico van der Meel is vanaf de oprichting in 1981 dirigent van het William Byrd Vocaal Ensemble in Leiden, een koor dat zich hoofdzakelijk bezighoudt met a capella muziek van de 15e tot en met de 21e eeuw en dat tweemaal per jaar een concertserie verzorgt. In het verleden was hij als dirigent onder meer verbonden aan het Leids Studentenkoor en -orkest Collegium Musicum. Hij leidde projecten bij diverse andere gezelschappen, o.a. het Vocaal Ensemble COQU in Utrecht, het Amsterdams Bach ConsortP’Adam en het Leidse Couleur Vocale. Verder coacht Van der Meel kleine vocale emsembles en verzorgt hij koorvormingstrainingen. Begin 2008 verscheen bij Quintone een cd met de Johannes Passion van J.S. Bach in de versie 1725, met Concerto d’Amsterdam, en La Furia o.l.v. Nico van der Meel.

http://www.nicovandermeel.nl/display.php?l=nl&i=biografie

 

Over Arjen Verhage

De Nederlandse luitist Arjen Verhage studeerde aan het Amsterdams Conservatorium. Halverwege zijn gitaarstudie bij Lydia Kennedy besloot hij zich te toe te leggen op de oude muziek. Vanaf dat moment vervolgde hij zijn studie als luitist bij Fred Jacobs. Tijdens zijn bachelorstudie ging de aandacht uit naar de renaissance luit en naar de theorbe als begeleidingsinstrument. Tijdens zijn vervolgstudie specialiseerde hij zich in de Franse barokluit. In 2011 studeerde Arjen in het kader van het Erasmus uitwisselingsprogramma aan de Schola Cantorum Basiliensis bij Hopkinson Smith. Hij heeft in het continuospel genoten van o.a. Thomas Boysen en Thérèse de Goede. In 2012 behaalde hij zijn diploma “Master of Music”.

Arjen is een veelgevraagd continuo en ensemblespeler. Hij speelde onder dirigenten als Jos van Veldhoven, Andrea Marcon, Manoj Kamps, Gijs Leenaars en voor ensembles als het Nederlands Kamerkoor, Camerata Trajectina en Severijn. Hij speelde verschillende opera’s waaronder L’incorratione de Poppea onder leiding van Glen Wilson. In 2012 richtte hij “The Continuo Company” op; een ensemble dat zich specialiseert in het begeleiden van solisten, ensembles en orkesten.

Het begeleiden van zangers is een van Arjens specialiteiten, zowel in het luitlied als continuobegeleiding op de theorbe. Hij begeleide tal van zangers waaronder Claron McFadden en Nico van der Meel. Met Kaspar Kröner en Nicole Fiselier werkt hij regelmatig samen. Met Leonore van Sloten vormt hij het Huygens Duo; een duo dat zich heeft toegelegd in de Nederlandse liedkunst van de zeventiende eeuw.

De Nederlandse zeventiende-eeuwse muziek heeft Arjens speciale interesse. Als onderdeel van het Huygens Duo verkent hij de gezongen poëzie van onze vaderlandse dichters als Vondel en Hooft. Met het Nicolaes Vallet Luitkwartet nam hij een cd op met de luitkwartetten van Vallet. In de zomer van 2013 maakte hij de theatervoorstelling “Lege dagen” voor het Grachtenfestival en Festival over het IJ over de dichteres Catharina Questiers, samen met Kasper Kapteijn en Malou de Roy van Zuijdewijn.

https://www.arjenverhage.com/about