Japans textiel uit Hiroshima

21 t/m 31 mei 2009

From Hiroshima with love

Ter gelegenheid van 400 jaar (handels)betrekkingen tussen Nederland en Japan.

Molly Ackerman, eigenaresse van de Expansionist Art Empire Gallery Link aan de Nieuwe Rijn 94 in Leiden, reisde door Japan en ontmoette 'Smile Master' Souken Danjo-san in een afgelegen dorp in de bergen ten noorden van Hiroshima. Ze verbleef een paar weken in zijn tempel, waar hij haar vertelde over zijn wens om ooit eens naar Europa te gaan. In het kader van 400 jaar relaties tussen Japan en Holland gaat deze wens nu in vervulling. Omdat het zelden voorkomt dat een Japanse zenmeester workshops in het buitenland geeft, is de komst van 'Smile Master' Souken Danjo-san naar Leiden dan ook een unieke gebeurtenis.

De Japanse 'Smile Master' Souken Danjo-sanIn Museum Het Leids Wevershuis geeft Souken Danjo-san van 21 tot 28 mei 2009 zenmeditaties gevolgd door een ontbijt met bruine rijst en groene thee. Daarna is er gelegenheid om vragen te stellen. In dezelfde week wordt in het museum een tentoonstelling ingericht met oude en nieuwe geweven doeken uit zijn dorp. Er is ook een expositie met foto's over de 'Holy Light' in zijn tempel. Deze expositie is te zien in de EAE Gallery Annex aan de Oude Rijn 142 in Leiden.

Souken Danjo-san ging na zijn studie economie aan de universiteit voor een training in een klooster. Hierna heeft hij het kloosterleven niet meer verlaten. Uiteindelijk werd hij naast monnik in zijn Saiko Ji Zentempel maatschappelijk werker in een ziekenhuis in Hiroshima en leraar ethiek. Hij geeft onderricht in Zenmacrobiotisch koken en is tevens oprichter van de school van liefde en compassie.

Foto

Poster 'From Hiroshima with love' Link

Programma

Alle activiteiten vinden, tenzij anders vermeld, plaats in het Leids Wevershuis

Woensdag 20 mei

Donderdag 21 mei

Vrijdag 22 mei

Zaterdag 23 mei

Zondag 24 mei

Maandag 25 mei

Dinsdag 26 mei

Woensdag 27 mei

Donderdag 28 mei

Zaterdag 30 mei

FotoZondag 31 mei

Sieboldhuis: Japandag in Leiden. Kimono's, T-shirts, zenkussens, keramiek etc. Plaats: Rapenburg 19 in Leiden bij het Sieboldhuis.

Zaterdag 30 mei
concert met Japanse zangeres

Zaterdag 30 mei is er een muzikale afsluiting van het verblijf in Leiden van de Japanse zenmeester Soken Danjo-san. Het concert vindt plaats in het glazengebouw LICHT, Wielmakersteeg 26, op de hoek met het Levendaal. Er zijn optredens van de Japanse (opera)zangeres/songwriter/componist Keiko Hashimoto, ook bekend als Aika, en een ensemble met musici van het Residentie Orkest.

Dit programma werd mede georganiseerd door:

In de pers

Leids Nieuwsblad - vrijdag 15 mei 2009
Leids Nieuwsblad - vrijdag 29 mei 2009


‹ Vorige | Volgende ›

intro
into

© 2005 - 2014

Museum Het Leids Wevershuis
Middelstegracht 143
2312 TV Leiden