De Stijl

100 Jaar DE STIJL

In 2017 wordt landelijk het 100-jarig jubileum van De Stijl gevierd onder de naam Mondriaan to Dutch Design Zeker 10 steden doen hieraan mee, waaronder natuurlijk Leiden, van waaruit van Doesburg deze vernieuwende (kunst)beweging in 1917 oprichtte. Naast o.a. De Lakenhal gaat ook Museum Het Leids Wevershuis vorm geven aan dit thema met exposities en een Weverswerkplaats in STIJL.

Banner_inc_logoDE STIJL hanteerde “strenge” principes wat betreft kleur (rood, geel en blauw, naast zwart wit en grijs) en vorm (alleen rechte lijnen en hoeken). Een principe dat uiteindelijk alleen door Piet Mondriaan tot het einde toe is gehanteerd. Het idee hierachter was dat je door het gebruik van heldere kleuren en rechte lijnen een  harmonie creëerde  volgens de wetten van het heelal. De kunstwerken lieten derhalve niet het willekeurige humeur van de kunstenaar zien, maar hielpen het publiek op weg naar waarheid en zuiverheid. Als groep viel De STIJL al snel uiteen, toen na de dood van van Doesburg, in 1931, het maandblad “De Stijl” ophield te verschijnen. Mede door toedoen van de echtgenote van van Doesburg hebben de ideeën van De Stijl internationaal veel bekendheid gekregen en navolging gevonden.

AKTIVITEITEN IN HET KADER VAN DE STIJL

Weverswerkplaats in STIJL

Het gehele jaar 2017 zal de weefruimte in Museum Het Leids Wevershuis in het teken staan van DE STIJL.Op het antieke weefgetouw worden theedoeken geweven in heldere kleuren rood, geel,  blauw (en groen!), al of niet in combinatie met zwart, wit of grijs. Er zal een zo ruim mogelijk aanbod zijn van STIJLvolle theedoeken. Behalve in het wevershuis zelf zullen de weefsters van het wevershuis de nodige thuisarbeid verrichten om het aanbod zoveel mogelijk op peil te krijgen en te houden.

Speciale exposities in het teken van De Stijl

Van 18 maart t/m 23 april 2017: Zestien plus eigen “STIJL”  door leden van de  weefgroep 16+

Van 17 juni t/m 24 september 2017: “Museum Het Leids Wevershuis in Stijl”    quilt-vilt- en weefkunst  met bijdragen uit het hele land

UITNODIGING TOT DEELNAME aan de expositie

 “Museum Het Leids Wevershuis in Stijl”  

               quiltvilt– en weefkunst 

 

De afgelopen 100 jaar heeft DE STIJL vele kunstenaars en ambachtslieden beïnvloed. We hopen dat de uitgangspunten van deze kunststroming, de strakke opvatting over vorm en kleurgebruik, u inspireren tot een hedendaags weef-, quilt- of viltwerkstuk!!

  

Op de pagina  aanmeldenexpositie vindt u informatie over de voorwaarden en kunt u zich aanmelden voor deze expositie.

LANDELIJKE AANDACHT  onder de naam ‘Mondrian to Dutch Design’

Naast Leiden worden in o.a. Utrecht, Drachten, Otterlo, Amersfoort, Winterswijk, Eindhoven, Tilburg speciale aktiviteiten ontwikkeld.

Het Gemeentemuseum in Den Haag heeft permanente aandacht voor deze beweging (onder de titel Mondriaan & De Stijl) en levert in het herdenkingsjaar 2017 een stevige bijdrage door alle 300 werken van Mondriaan te exposeren.

INSPIRATIE nodig?

Kijk op www.gemeentemuseum/tentoonstellingen/mondriaan&destijl.nl of bezoek deze (doorlopende) expositie.

Of zoek in Wikipedia, daar staat ook veel informatie