Winterprogramma Museum Het Leids Wevershuis – Concert Nico van der Meel en David van Ooijen


Evenementgegevens

  • Datum:

Van november 2019 tot en met februari 2020 vindt een serie concerten plaats van volksmuziek door de eeuwen heen, georganiseerd door Sonja Cabalt. De uitvoeringen worden verzorgd door vooraanstaande musici. Elk concert is te koppelen aan een bewoner van het wevershuis, die destijds naar deze muziek geluisterd zou kunnen hebben! Daarnaast zijn er een aantal lezingen over de volkscultuur wat betreft eetgewoontes, architectuur en kleding. (Zie voor de overige concerten en lezingen de agenda.)

Graag reserveren via leidswevershuis@gmail.com.

Zondag 19 januari 2020 –  Late Renaissance 16de eeuw    

Nico van der Meel (zang) en David van Ooijen (luit)

Er zijn 3 uitvoeringen van ca een half uur:

  • 13.30 uur
  • 14.30 uur
  • 15.30 uur

Een duo dat liederen uit een liedjeshandschrift uit de 16de -eeuw van de Leidenaar Antonis van Butenvest en een weverslied van Karel van Mander gaat uitvoeren.

http://www.nicovandermeel.nl/

https://davidvanooijen.wordpress.com/bio

Link met het Leids Wevershuis:

De oudst bekende bewoner van het pand is Cornelis Janszoon, linnenwever van beroep. In 1561 weefde hij er al zijn 23m linnen per week in de onverwarmde werkplaats aan de voorkant en woonde erachter in een zogenaamd 1-kamer woninkje, met stookplaats én keldertje.

 

Over Nico van der Meel

Hoewel Nico van der Meel hoofdzakelijk bekend is als zanger van oude muziek, heeft hij toch een breed concertrepertoire opgebouwd met muziek van de 16e tot en met de 20e eeuw. Hij trad op onder dirigenten als Gustav Leonhardt, Nikolaus Harnoncourt, John Eliot Gardiner, Jan Willem de Vriend, Jos van Veldhoven, Peter Schreier, Helmuth Rilling en Sir Colin Davis. Hij geniet internationaal grote faam voor zijn vertolkingen van de evangelistenpartij in de Passionen van J.S.Bach.

In de jaren 1989 tot 1996 nam hij deel aan concert-tournees en cd-opnamen van Bachs Hohe Messe en, als evangelist, van Bachs Johannes en Matthäus Passion door het Orkest van de 18e Eeuw, geleid door Frans Brüggen. Deze opnamen zijn uitgebracht door Philips Classics. Op talloze andere cd’s met oude muziek is Nico van der Meel te horen; zie ook de discografie op deze website.

In Nederland was Nico van der Meel op alle belangrijke podia voor kamermuziek te horen, maar ook in Duitsland, Spanje en Frankrijk gaf hij liedrecitals. Bij zijn recitals werkt Nico van der Meel o.a. samen met de pianisten Dido Keuning en Leo van Doeselaer. Er zijn cd’s van hem verschenen met vroege liederen van Hugo Wolf en met liederen van de Nederlandse componisten Johannes Verhulst, Leander Schlegel en Constantijn Huygens.

Op het gebied van opera was Nico van der Meel onder meer te horen en te zien als Alfred in de Fledermaus van Johann Strauss, Sellem in Stravinsky’s The Rake’s Progress, Pedrillo in Mozarts Entführung aus dem Serail onder leiding van Christopher Hogwood, Don Ottavio in Mozarts Don Giovanni gedirigeerd door Arnold Östman (opgenomen door Decca L’Oiseau Lyre) en Camacho in Mendelssohns Die Hochzeit des Camachomet Anima Eterna geleid door Jos van Immerseel (opgenomen door Channel Classics).

Nico van der Meel is lid van het ensemble Camerata Trajectina, dat geldt als de pleitbezorger van de Nederlandse muziek van de Middeleeuwen tot de Gouden Eeuw. Met deze groep werkte Nico van der Meel mee aan 18 cd-producties. In samenwerking met Louis Peter Grijp werkte Nico van der Meel de afgelopen jaren aan de reconstructie van het Maastrichts Liedboek uit 1554, hetgeen moet leiden tot een publicatie in de reeks Monumenta Musica Neerlandica van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Muziekgeschiedenis.

Nico van der Meel is vanaf de oprichting in 1981 dirigent van het William Byrd Vocaal Ensemble in Leiden, een koor dat zich hoofdzakelijk bezighoudt met a capella muziek van de 15e tot en met de 21e eeuw en dat tweemaal per jaar een concertserie verzorgt. In het verleden was hij als dirigent onder meer verbonden aan het Leids Studentenkoor en -orkest Collegium Musicum. Hij leidde projecten bij diverse andere gezelschappen, o.a. het Vocaal Ensemble COQU in Utrecht, het Amsterdams Bach ConsortP’Adam en het Leidse Couleur Vocale. Verder coacht Van der Meel kleine vocale emsembles en verzorgt hij koorvormingstrainingen. Begin 2008 verscheen bij Quintone een cd met de Johannes Passion van J.S. Bach in de versie 1725, met Concerto d’Amsterdam, en La Furia o.l.v. Nico van der Meel.

http://www.nicovandermeel.nl/display.php?l=nl&i=biografie

 

Over David van Ooijen

David van Ooijen is solist en begeleider van met name zang op verschillende luiten, barokgitaar, romantische gitaar, jazzgitaar en shamisen, maar hij speelt ook continuo bij diverse ensembles en orkesten. Hij speelde op de Festivals van Utrecht, Vlaanderen, Wratislawa, Osnabrück, Dubrovnik, Cambrils, Seviqc Brežice, Gijón, Berlijn, Teheran en Nagasaki. Met verschillende ensembles nam hij meer dan 30 CD’s op. In 1991 maakte de BBC solo-opnamen van hem en in 1998 won hij de Vriendenprijs van de Stichting Oude Muziek. In 2000 en 2009 was hij te gast in Hirado, Japan, voor het geven van concerten en workshops. In Hirado ontstond ook zijn liefde voor traditionele Japanse muziek en leerde hij de shamisen bespelen. In 2003 en 2008 maakte hij samen met sopraan Chiyomi Yamada concertreizen door Japan met een programma van Japanse liederen waarvan ook een CD verscheen. David’s eerste twee CD’s met altus Sytse Buwalda stonden in 2004 en 2005 lange tijd op de eerste plaats van de klassieke top 50 van de Nederlandse radio. In 2006 maakte hij met collega-luitist Michiel Niessen een CD waarop alle duetten van de 16de eeuwse luitvirtuoos Terzi staan. Deze opname kreeg wereldwijd uitermate lovende recensies. In 2007 speelde David van Ooijen tijdens de doopplechtigheid van Prinses Ariane, dochter van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima. In 2011 en 2012 speelde hij met luitist Toyohiko Satoh concerten in Spanje en Japan. In 2015 kwam Chiyomi Yamada naar Nederland voor een serie concerten met Japanse verhalen en Japanse muziek. In 2016 speelde David concerten met Europese Barokmuziek, gecomponeerd in China, afgewisseld met traditionele Chinese muziek, in Chongqing, China. In 2017 speelde hij verschillende concerten in Mumbai, India, van Nederlandse barokmuziek met violiste Adelina Hassani tot Bollywood songs met een Indiase popband. Sinds een aantal jaren combineert David van Ooijen oude muziek met jazz in een solo programma waarin hij zowel luit als jazzgitaar speelt en beide instrumenten samen laat horen middels een looper pedaal.

https://davidvanooijen.wordpress.com/bio

 

Het winterprogramma wordt financieel mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuur Fonds en de Gemeente Leiden.