In Verwikkeling


Evenementgegevens

  • Datum:

Adje Langen: Ruimtelijke textielkunst

Paulien van Asperen: Weven

De Kunstwerken van Adje en Paulien zijn heel verschillend. Ze stoten elkaar af. En toch heeft hun werk overeenkomsten. Het trek elkaar aan. Hun werk is constant: IN VERWIKKELING.

Paulien maakt met nieuwe draden op haar weefgetouw een DOEK. De draden zijn kunstzinnig in en met elkaar verweven tot een “Kunstwerk”. Haar doeken bestaan uit zelf ontworpen kunstzinnige patronen, repeterende abstracte elementen die visueel een eigen leven gaan leiden of zelfs optisch misleidend voor het oog kunnen zijn.

Adje werkt ook met draden. Deze draden zijn al verweven tot een doek of kledingstuk. Zij trekt hier draden uit, vervormd, verknipt en voegt draden in allerlei vormen toe. Adje hergebruikt materialen en voorwerpen die zij bewerkt met textiel. Hierdoor ontstaan “Textielkunstobjecten”.
www.adjelangen.jimdo.com

Dus ……
Paulien verweeft …..
Adje ontrafelt en vervormt…….
Op deze wijze is hun werk constant  “IN VERWIKKELING”

 

Weven – Paulien van Asperen

Fascinatie – Inspiratie – Weefkunst

Weven geeft me de mogelijkheid om ideeën, visuele elementen uit de wereld om me heen en inspiratiebronnen uit de kunst om te zetten in concrete weefsels.

Weven betekent voor mij ontwerpen maken, die omzetten naar technische werktekeningen en kiezen welke materialen, texturen en kleuren ik wil gebruiken om het juiste effect te bereiken.

Wat me erg boeit zijn repeterende abstracte elementen die visueel een eigen leven gaan leiden of zelfs optisch misleidend voor het oog kunnen zijn. De ordening van die elementen in kleur en textuur en verschuivende maar repeterende patronen spreekt me aan.

Een ontwerp begint meestal bij de inspiratie die ik krijg van kunstenaars die abstractie in kleur en vorm tot leven weten te wekken. Denk aan Bridget Riley, of andere kunstenaars uit de Opart stroming zoals Victor Vasarely, de Israëliër Yaacov Agam of de Zuid-Amerikaan Carlos Cruz Diez die experimenten met repeterende elementen en kleur tot zijn levensthema heeft gemaakt.

Voor mij zijn elementen uit het dagelijks leven die repeterend zijn, zoals gebouwen, te lezen als weefsels. Ze inspireren mijn ontwerpen.

Het kost me heel wat tijd en moeite om mijn ideëen te visualiseren en concreet te maken. Ik gebruik hiervoor verschillende technieken, zoals tekenen, schilderen en collagetechnieken. Ik gebruik ook graag het spreadsheetprogramma Excel om te spelen met structuren en kleuren in een raster van cellen.

Pas wanneer ik tevreden ben over het ontwerp komt de vraag “maar is dit ook weefbaar?”. Waarmee ik bedoel, kan dit ontwerp geweven worden binnen de beperkingen van weefgetouw, een 32 schachts Louet Megado. Vaak moet ik dan compromissen sluiten of terug naar de tekentafel. Dit kan een iteratief proces zijn.

Het ontwerpproces is misschien wel het leukste van het hele weefproces. En natuurlijk de vreugde wanneer het idee lijkt te werken tijdens het weven. Dat is geweldig!

De ideeënstroom houdt niet op, het bezig zijn met ontwerpen, is de rode draad van mijn leven geworden.

www.paulienvanasperen.nl

 

Textielkunst – Adje Langen-de Jong

Fascinatie:

Als klein kind was ik al gefascineerd door de Wolmand, Naaidoos en Lappenkist van mijn moeder die gevuld waren met aantrekkelijk materiaal. Door deze fascinatie wilde ik met al die materialen al heel jong aan de slag. Mijn moeder gaf mij daarvoor alle gelegenheid en zij heeft mij veel geleerd. Mijn eerste “kunstwerkjes” waren met de hand genaaide en gebreide poppenkleertjes. Wat was ik daar trots op.

De naaldvakken, het breien en haken, mazen en borduren  op de Lagere- en Middelbareschool waren voor mij een feest ondanks dat alles volgens “patroon” moest. Het werd wel de “basiskennis” voor mijn latere “vrije werk”. Toch ben ik geen leerkracht Naaldvakken of Textielewerkvormen geworden.  Mijn voorkeur was en bleef “Kleuterleidster”.  Later kwamen daar wel de opleidingen voor vakleerkracht Tekenen, Handvaardigheid en Textielewerkvormen bij. Door deze opleidingen ben ik mijzelf gaan verdiepen en ontwikkelen in Tekenenkunst, Textielkunst en Beelden. Hierdoor stond ik  open voor indrukken uit mijn leef- en woonomgeving waardoor ik mijn creativiteit nog verder kon ontwikkelen.

Inspiratie:

In  materialen en voorwerpen die onder de noemer “Afval” of “Niet meer te gebruiken” vallen, zie ik heel veel mogelijkheden. Allerlei soorten gekleurde en bijzondere  breiwol trekken mijn aandacht en verleiden mij tot aankoop. Het zijn stuk voor stuk zeer geschikte inspiratiebronnen. Van deze materialen en voorwerpen maak ik  “Kunstobjecten”. De objecten worden in de ruimte geplaatst of gehangen. Kunstwerken die de muur versieren, lijken vaak op schilderijen.

Ik “schilder” met wol, katoen, jute, plasticdopjes, koffiecups  enz. Door het gebruik van verschillende technieken, materialen en voorwerpen is mijn Textielkunst zeer divers. Het bewerken van schoenen geeft een heel ander object dan het gebruik van alleen maar lappen stof. Dat is ook zo bij het bewerken van truien en overhemden. Deze manier van werken is een ontdekkingstocht met een verrassend resultaat. Vandaar dat mijn Textielkunst niet onder een “Noemer” te vangen is.  Bij mijn tekeningen is dat wel het geval. Mijn tekeningen hebben een eigen herkenbare stijl. Tekenen is voor mij “Tot rust komen”. Lijnen trekken op een “maagdelijk” papier geeft ontspanning. Er ontstaat een wirwar aan lijnen waarin ik figuren zie die dan “gefilterd” worden voor een tekening.  De gefilterde figuren worden uitgewerkt en aangevuld met nieuwe lijnen en vormen.  De tekeningen “groeien” onder mijn handen. Soms begin ik met een voorop gezet plan. Dan maak ik meestal gebruik van een “Eivorm” of een “Cirkel” waarin het lijnenspel begint.

Aanwezigheid exposanten:
8 mei: Adje
15 mei: Adje
17 mei: Paulien
23 mei: Paulien
29 mei: Adje en Paulien
5   juni: Adje
6   juni: Paulien
13 juni: Paulien
19 juni: Adje
23 juni: Paulien en Adje

Interview
Luister hier naar een radio interview met Adje Langen en Anneke Fennema.

Poster
Vindt u het leuk om uw stadsgenoten attent te maken op de expositie “In Verwikkeling”? Download de poster en hang hem, bijvoorbeeld, voor uw raam. Alvast bedankt!