Een Leidse Kleermakerswerkplaats in 1626


Evenementgegevens

 • Datum:

> Click here for English

Vindt u het leuk om uw stadsgenoten attent te maken op de expositie “Een Leidse Kleermakerswerkplaats in 1626”? Download de poster en hang hem, bijvoorbeeld, voor uw raam. Alvast bedankt! Ook kunt u de flyer die bij deze expositie hoort downloaden.

Bezoek ‘Een Leidse kleermakerswerkplaats in 1626‘ in Museum het Leids Wevershuis. 

Deze tentoonstelling is voor iedereen die ooit heeft getuurd naar kleren op een 17e-eeuws schilderij, en zich heeft afgevraagd wat die man voor jasje aan heeft, hoe zo’n kraag zou voelen, of wat die vrouw voor ondergoed droeg.

Voor ons is kleding een kant-en-klaar product, maar ooit leefde letterlijk half Leiden ervan: van het maken van de stoffen (het beroemde Leidse laken) tot het naaien van de kleren. De stoffen zijn vergaan, de kleding is alleen nog te zien op schilderijen… maar in onze nagemaakte werkplaats ontvangt de net-echte kleermaker zijn net-echte klant. Hij draagt een keurig wambuis en zij een vliegerkostuum over haar keurs – want in 1626 is een vlieger een kledingstuk en een keurslijf comfortabel.

Van verf op doek naar echte kleren: in Het Leids Wevershuis maken gastconservatoren Geeske Kruseman en Vera Bos een verloren textielwereld tastbaar met reconstructies van de kleding, gereedschappen en technieken van vierhonderd jaar geleden. 

Een tentoonstelling om aan te raken
12 november 2022 tot 5 maart 2023
Museum het Leids Wevershuis
Middelstegracht 143, Leiden
Di.t/m zo. 13:00 – 16:00
Toegang is gratis
Rondleidingen op maat,
ook buiten reguliere openingstijden
(gratis voor blinden en slechtzienden)

 

 

 

 

Rondleiding

U kunt de kleermakerswerkplaats bezoeken met een van de makers als gids.
De rondleiding duurt ongeveer een uur.
Prijs: €10 per persoon. Data, aanvragen/inschrijven kan via het contactformulier.

Betaling: contant aan de deur, of vooraf per bankoverschrijving.
De rondleiding gaat door bij min. 4 en max. 8 inschrijvingen.
Na inschrijving krijgt u per mail een ontvangstbevestiging, en zonodig 3 dagen voor de rondleiding het bericht of hij doorgaat.

U kunt alle rondleidingen ook aanvragen voor een datum en tijd naar keuze. U betaalt per groep (max. 8 mensen) €40 binnen openingstijden museum, €60 daarbuiten.
Houd er alstublieft rekening mee dat de beschikbaarheid van de rondleidsters beperkt is.

Blinden en slechtzienden gratis, studentenkorting mogelijk.
Het museum is een oud gebouw, slecht toegankelijk voor rolstoelen, maar met overal zitgelegenheid.
Wij geven ook rondleidingen in het Engels, Duits en Frans.

 

Kies uw rondleiding

Allemaal naar de kleermaker!
Hoe leuk kleren vroeger soms waren, zien we op oude schilderijen, en, levendiger, in moderne films en series als ‘het Verhaal van Nederland’. Maar willen we ze aanraken? Dan hebben we een tijdmachine nodig – of een rondleiding bij de kleermaker.

Gezinsrondleiding
Een toegankelijke kennismaking met het moois dat kleermakers maakten voor de (groot)ouders en kinderen in 1626.

De snit van kleren voor dames en heren in 1626
Voor iedereen die kleren maakt of ontwerpt, als hobby of beroep, geeft de kleermaker zelf deze rondleiding met vele leuke en nuttige verrassingen. 

Wat trek ik (niet) aan in 1626?
Een praktijkgerichte rondleiding voor wie aan levende geschiedenis doet, re-enactment, rollenspel, museum-animatie, en dergelijke.

Voor blinden en slechtzienden
…is deze rondleiding gratis. De gids geeft hen behalve uitleg ook toegang tot onderdelen die normaliter niet aangeraakt kunnen worden. 

Wenst u een rondleiding met een ander thema, aarzel dan niet erom te vragen!

 

Contactformulier 

Wilt u deelnemen aan een van de rondleidingen in de openingsweek? Vink de gekozen rondleiding aan en gebruik het tekstveld om het aantal personen en andere bijzonderheden aan te geven.
Buiten deze data kunt u een rondleiding aanvragen met uw eigen voorstel voor datum en tijd. Gebruik hiervoor het tekstveld.
Let op: u krijgt per mail een ontvangstbevestiging, met uiterlijk 3 dagen vóór de rondleiding het bericht of hij doorgaat of niet.

  Rondleiding

  Gewenste rondleidingsdatum, uw aanvraag van beeldmateriaal, uw vraag of opmerking

  Uw gegevens

  Naam *

  E-mailadres *

  Betaaloptie

  Privacy
  De contactgegevens die u hier invult gaan uitsluitend naar de twee rondleidsters die verantwoordelijk zijn voor de afspraken, en worden uitsluitend gebruikt voor het afspreken van de rondleiding en/of het beantwoorden van uw vraag of opmerking. Ze worden niet gebruikt voor reclame, marketing, marktonderzoek of dan ook, en ook niet gedeeld met wie dan ook.

   

  Met dank aan…
  Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door de inspanningen van de gastconservatoren Geeske Kruseman en Vera Bos, bijgestaan door deskundigen Letja Feis en Marquita Volken, en met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Gemeente Leiden, en talrijke vrienden en collega’s.

   

   

   

   

   


   

  English

  The exhibition is entirely bilingual in English and Dutch.
  Request your guided tours in English here.
  Demandez ici votre visite guidée en français.
  Fragen Sie hier eine Führung auf Deutsch an.

  Visit ‘A Leiden tailor’s workshop in 1626‘ in Museum het Leids Wevershuis. 

  This exhibition is meant for everyone who has ever peered at the clothes on an Old Master’s painting and wondered about this man’s curious jacket, the weight of that huge ruff, or what underwear that lady might use.

  For us, today, clothes are ready-made commodity, but once upon a time, literally half the people of Leiden made their living from textiles: turning fibre into fabric (the famous Leiden broadcloth) and fabric into garments. Now time has turned the fabrics to dust and we can see the clothes only in paintings… but in our life-size workshop reconstruction, the lifelike tailor is receiving his lifelike client, himself wearing a neat doublet and breeches and she the ‘vlieger’ costume of the married Dutchwomen, never until now reconstructed in such detail.

  From paint on canvas to real clothing: in Het Leids Wevershuis, guest curators Geeske Kruseman and Vera Bos put a lost textile world within hand’s reach with four hundred year-old reconstructed garments, tools and techniques.

  Come and touch!
  12 November 2022 to 5 March 2023
  Museum het Leids Wevershuis
  Middelstegracht 143, Leiden, The Netherlands
  Tue.-Sun. 13:00 – 16:00
  Entrance is free
  Guided tours are available on request
  in- and outside of regular opening hours
  (free for the visually impaired)

  Use the contact form to ask for information, images or a guided tour.