Een Leidse Kleermakerswerkplaats in 1626


Evenementgegevens

  • Datum:

Bezoek ‘Een Leidse kleermakerswerkplaats in 1626‘ in Museum het Leids Wevershuis. 

Deze tentoonstelling is voor iedereen die ooit heeft getuurd naar kleren op een 17e-eeuws schilderij, en zich heeft afgevraagd wat die man voor jasje aan heeft, hoe zo’n kraag zou voelen, of wat die vrouw voor ondergoed droeg.

Voor ons is kleding een kant-en-klaar product, maar ooit leefde letterlijk half Leiden ervan: van het maken van de stoffen (het beroemde Leidse laken) tot het naaien van de kleren. De stoffen zijn vergaan, de kleding is alleen nog te zien op schilderijen… maar in onze nagemaakte werkplaats ontvangt de net-echte kleermaker zijn net-echte klant. Hij draagt een keurig wambuis en zij een vliegerkostuum over haar keurs – want in 1626 is een vlieger een kledingstuk en een keurslijf comfortabel.

Van verf op doek naar echte kleren: in Het Leids Wevershuis maken gastconservatoren Geeske Kruseman en Vera Bos een verloren textielwereld tastbaar met reconstructies van de kleding, gereedschappen en technieken van vierhonderd jaar geleden.

 

Een tentoonstelling om aan te raken

12 november 2022 tot 5 maart 2023

Museum het Leids Wevershuis

Middelstegracht 143, Leiden

Di.t/m zo. 13:00 – 16:00

Toegang is gratis

Rondleidingen op maat,

ook buiten reguliere openingstijden

(gratis voor blinden en slechtzienden)

 

 


Poster

Vindt u het leuk om uw stadsgenoten attent te maken op de expositie “Een Leidse Kleermakerswerkplaats in 1626”? Download de poster en hang hem, bijvoorbeeld, voor uw raam. Alvast bedankt!
Ook kunt u de flyer die bij deze expositie hoort downloaden.